Herinneren & herdenken

Jaarlijks ondersteunt en is het IHC aanwezig bij verschillende herdenkingen, zoals de Nationale Dodenherdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam, De Nationale Indiëherdenking op 15 augustus bij het Indiëmonument in Den Haag, de herdenkingen van kamp Amersfoort en kamp Vught en diverse herdenkingen op landgoed Bronbeek in Arnhem. 

Dankzij steun van het vfonds is het IHC staat om de programmering en projecten rondom de jaarlijkse Indiëherdenking vorm te geven.

‘Verhalen over leven’

In 2017 was het thema van de Nationale Indiëherdenking ‘Verhalen over leven – portretten van onbegrensde kracht’ en stonden de menselijke kracht van overleven én het overleveren van verhalen over de oorlog centraal. Dit thema vormde het uitgangspunt voor de programmering van de herdenking. 

‘Verhalen over leven’: zanger Wouter Hamel overdenkt de geschiedenis van zijn grootouders bij het Indiëmonument.

Dit jaar had de herdenking voor het eerst een nieuw format. In plaats van het gebruikelijke ochtendprogramma, was er een cultureel programma in het World Forum na afloop van de officiële herdenkingsplechtigheid. Deze Indische Herdenkingssalon stond in het teken van ‘Verhalen over leven’, waarbij de verbinding tussen de eerste en daaropvolgende generaties centraal stond. Drie generaties maakten furore op het podium. Met o.a. Debrah Jade, Wouter Hamel en Wesley Nuis brachten muziek te gehore, Vera Paganin danste op het speciaal voor 15 augustus gecomponeerde muziekstuk ‘Verhalen over leven’ van pianist Xavier Boot. Bijzonder was ook de muziektheatervoorstelling ‘Ibu Saya’ met Astrid Seriese, Rob Achterbeek, Erwin van Ligten, Anne Seriese en Maria Lekransy. Robin Block besloot met een poëtische reflectie. 

De lunch, koempoelan en het middagprogramma van de Indiëherdenking werden bijgewoond door ruim 1000 man.

Zangeres Debrah Jade brengt samen met gitarist Wesley Nuis een ode aan haar grootmoeder tijdens de Indische Herdenkingssalon.

Paatje Phefferkorn voor zijn eigen portret bij de pop-up expositie tijdens de Nationale Indiëherdenking.

Ook ontwikkelde het IHC in het kader van de herdenking een pop-up expositie met werk van jongere generaties fotografen met een Nederlandse, Indische, Molukse, Chinese en Indonesische achtergrond: Jochem Sanders, Elianne Bordeaux, Armando Ello, Yopi Abraham, Kevin Kwee en Barnet Kansil, die in hun werken invulling gaven aan het thema ‘Verhalen over leven’.

U bent hier