Leerstoel IHC

Sinds 2015 draagt het IHC bij aan de bijzondere leerstoel Koloniale en postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis aan Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.

Bijzonder hoogleraar Prof. Dr. Remco Raben geeft invulling aan de leerstoel van het IHC.

Bijzonder hoogleraar

De leerstoel, die sinds 2015 bekleed wordt door bijzonder hoogleraar Prof.dr Remco Raben, richt zich zowel op wetenschappelijk onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië, de Indische gemeenschap vanaf 1900 tot heden en de postkoloniale herinneringscultuur in de naoorlogse periode, als op onderwijs op het gebied van koloniale en postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis met de focus op de dynamiek van herinnering en cultuurtransfer onder invloed van migratie, repatriëring en globalisatie. De leerstoel draagt via onderzoek en onderwijs bij aan een beter begrip van de betekenis van het koloniale verleden in de huidige en toekomstige Nederlandse samenleving.

De ‘Dag van de Indische Herinnering’ vond plaats in een uitverkochte Koninklijke Schouwburg te Den Haag.

Dag van de Indische Herinnering

Eind september 2017 werd in een uitverkochte Koninklijke Schouwburg in Den Haag voor het eerst de Dag van de Indische Herinnering georganiseerd, als opvolger van de voormalige Gebaarlezing. Vanuit een verschillende invalshoeken – een cross-over van wetenschap, kunst en literatuur – ging het programma van deze dag dieper in op het fenomeen herinneren: wat is herinneren? Wat wordt herinnerd, wat niet? En hoe verhouden collectieve (koloniale) herinneringen zich tot de herinneringen van het individu? Met keynote speakers als Indonesische schrijver Leila S. Chudori, bijzonder hoogleraar Remco Raben en cultuur onderzoeker Pamela Pattynama, was het programma multidisciplinair en verdiepend.

Driehonderd man publiek stemt tijdens de Dag van de Indische Herinnering interactief mee via hun mobiele telefoon, met als resultaat deze live wordcloud.

Ook filmregisseur/scenarioschrijver Sandra Berends en kunstenaars Hadassah Emmerich, Eliza Bordeaux en Jopi Abraham spraken over hoe zij zich in hun werk verhouden tot het concept herinneren. Musici Astrid Seriese en Erwin van Ligten verwerkten het thema herinneringen in hun muzikale performances. 

U bent hier