Programmering

‘In onze programmering maken we crossovers tussen diverse disciplines zoals kunst, wetenschap, literatuur, spoken word, theater en film. Zo geven we op eigentijdse wijze betekenis aan onze gedeelde koloniale geschiedenis en houden we de herinnering springlevend!’ – Suzanne Rastovac, programmering

Bijeenkomsten & podiumactiviteiten

Ook in 2017 organiseerde het IHC een flink aantal podiumactiviteiten, bijeenkomsten, lezingen en presentaties. Door de ontmoetingen en uitwisselingen die daarbij plaatsvinden, en door verhalen met elkaar te delen, ontstaan er nieuwe herinneringen. We staan midden in de actualiteit met verdiepende programma’s waar we kritisch reflecteren op het koloniale verleden en de betekenis daarvan nu in onze huidige maatschappij. De programmering van het IHC wordt mede mogelijk gemaakt dankzij steun van het vfonds.

Pamela Pattynama tijdens de Dag van de Indische Herinnering in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag.

Indiëlezing: ‘En toen stond ik er alleen voor’

• 11 maart 2017 • samenwerking van Stichting 4/5 mei comité Amsterdam Zuidoost en IHC • gefaciliteerd door de Openbare Bibliotheek Amsterdam • 260 bezoekers • livestream uitzending 

De zesde Indiëlezing – een initiatief van 4/5 mei Comité Amsterdam Zuidoost – zoomde in op de vrouwen binnen en buiten de kampen tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Bijzonder hoogleraar Remco Raben sprak over hun positie, gaf speciale aandacht aan het lot van de Indonesische vrouw tijdens de Tweede Wereldoorlog. Presentator Youetta de Jager sprak met ooggetuige van de eerste generatie en er werden mooie persoonlijke verhalen gedeeld. Muzikale intermezzo’s door Vrouwenkoor Malle Babbe en spoken word van singer-songwiter Robin Block. Het was een bijzondere bijeenkomst die diepe indruk maakte op de aanwezigen. 

De livestream van de Indiëlezing kunt u hier terugzien. 

Gedeeld verleden: De slag in de Javazee

• 18 maart 2017 • Humanity House, Den Haag • 100 bezoekers 

Tijdens de bijeenkomsten van de IHC programmareeks ‘Gedeeld verleden’ staat de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië centraal. ‘Gedeeld verleden’ wil met name de onderbelichte verhalen die nog niet algemeen bekend zijn delen. Tijdens de eerste themabijeenkomst van deze reeks stond de slag in de Javazee centraal. Dr Anita M.C. van Dissel, hoofddocent maritieme geschiedenis aan de Universiteit Leiden, schetste de historische context. Jan-Maarten Doorman deelde persoonlijke verhalen en foto’s van zijn grootvader schout-bij-nacht Karel Doorman. Charlene Vodegel droeg een rede op aan haar grootvader die de slag niet overleefde. Herman Keppy deelde verhalen uit de eerste hand van de marinemannen. Maria Lekransy en Robin Block zorgden voor de muzikale en poëtische omlijsting van deze bijzonder geslaagde middag.

Spoken word van Robin Block tijdens ‘Gedeeld verleden: De Slag in de Javazee’.

Indische Salons

Ook in 2017 programmeerde het IHC een reeks Indische Salons, die steevast druk werden bezocht. Een greep uit de bijzondere Salons van 2017.

Bezoekers van de Indische Salon ‘Het roer om: verhalen van de overtocht’ in Het Scheepvaartmuseum te Amsterdam.

Indische Salon – Het Roer Om: Verhalen van de Overtocht

• 5 mei 2017 • Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam • 150 bezoekers

Op 5 mei organiseerde het IHC samen met het Scheepvaartmuseum Amsterdam in het kader van de Vrijheidsmaaltijd de Indische Salon ‘Het roer om: Verhalen van de overtocht’ waarin persoonlijke verhalen over de repatriëring centraal stonden. Hoofdgast Joty ter Kulve deelde haar ervaringen over haar bootreis naar Nederland. Maurice Rugebregt, Jessica Manuputty en Edward Tuheteru traden op en conservator Sarah Bos van het Scheepvaartmuseum verzorgde een lezing. 150 mensen woonden de Salon bij. 

Indische Herdenkingssalon – Verhalen Over Leven

• 15 augustus 2017 • Nationale Indiëherdenking, Den Haag • 1000 bezoekers

Op 15 augustus vond de Indische Salon ‘Verhalen over leven’ plaats, als onderdeel van het nieuwe programmaformat van de Indiëherdenking. Verhalen en optredens van drie generaties Indische Nederlanders stonden centraal. Debrah Jade, Wouter Hamel en Wesley Nuis brachten muziek te gehore. Vera Paganin danste op het speciaal voor 15 augustus gecomponeerde muziekstuk ‘Verhalen over leven’ van pianist Xavier Boot. Bijzonder was de muziektheatervoorstelling ‘Ibu Saya’ met Astrid Seriese, Rob Achterbeek, Erwin van Ligten, Anne Seriese en Maria Lekransy. Robin Block besloot met een treffende poëtische reflectie. Ruim 1000 mensen woonden de Salon bij. 

Overige Indische Salons

Op 30 mei stond het thema zwijgen centraal tijdens de Indische Salon ‘Zwijgen in alle talen’ op de Tong Tong Fair. Samen met Riboet Verhalenkunst zette het IHC een mooi programma neer in het Tong Tong Theater, waarbij hoofdgast Reggie Baaij mensen interviewde in de Vertelmobiel van kunstenaar Martijn Grootendorst. Ook werden er gedichten voorgedragen en bracht singer-songwriter Robin Block een lied ten gehore. 125 mensen woonden de salon bij. 

Op 23 september ging het publiek onder leiding van ‘Histori kita’ auteur Simone Berger, ‘Twijfelindo’ fotograaf Armando Ello en ‘Kruit’ actrice Nel Lekatompessy actief aan de slag met het delen van familieverhalen en herinneringen aan de hand van meegebrachte persoonlijke voorwerpen de tijdens de Indische Salon ‘Tastbare Herinneringen’. Zo’n 40 mensen namen deel aan deze kleinschalige Salon.

Tijdens de Indische Salon ‘De kracht van familieverhalen’ gingen bezoekers concreet aan de slag met het Familieverhalenspel.

Op 3 december speelden de deelnemers aan de Indische Salon ‘De kracht van familieverhalen’ het door cultuurspecialist Judith Limahelu ontworpen Familieverhalenspel om verhalen met elkaar te delen. Oud-militair Carel Banse deelde verhalen van oorlogsveteranen en host Patrick Neuman besprak met drie jongeren op welke creatieve wijze zij invulling geven aan hun eigen familiegeschiedenis. 65 mensen namen deel aan de Salon.

Credit achtergrondfoto: Kevin Kwee

U bent hier